Thursday, 5 April 2012

Resipi Sambal Serai Goreng



Bahan-bahan asas untuk 1 hidangan untuk 4 atau 6 orang.
1    10 batang serai muda, 
      3 ulas bawang putih, 
      3 ulas bawang merah, 
      7 biji cili padi, 
      100g ikan bilis,
2.       1 inch belacan
3.       Aji no moto secukup rasa.
4.       Minyak masak untuk menggoreng.

Cara-cara penyedian.
Hiris halus serai terlebih dahulu (hiris bahagian yang agak lembut sahaja), kemudian ditumbuk (kasar atau halus – citarasa masing masing) dalam lesung batu. Bawang merah/putih dipotong terlebih dahulu bagi memudahkan ia ditumbuk, sama seperti serai tadi. Begitu juga dengan ikan bilis dan cili padi – ditumbuk.
Panaskan minyak dan goreng belacan terlebih dahulu – agak-agak sudah naik bau masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi. Gaul sehingga sebati, kecilkan api jika perlu. Tambahkan bahan perisa aji no moto secukupnya.
INGAT – harus sentiasa digaul supaya warnanya menjadi perang keemasan dan agak rangup bila dimakan.

Masa yang diperuntukkan lebih kurang 45 minit sehingga 1 jam.

Slamat mencuba.




No comments:

Post a Comment